maanantai 4. marraskuuta 2013

Sydämellinen lohikeitto ja siiderisämpylät

Lohi on vaan niin hyvää! Tämä entinen kananlihan suurkuluttaja syö nyt kalaa vähän useammin. Teinpä siis lohisoppaa :) Halusin vähän söötimpiä leikattuja kasviksia, joten kaivoin piparimuotit esille ja sydämellinen lohikeitto sai porkkanoista ja perunoista sydämiä liemeensä. Lohikeitosta löytyy monia ohjeita, siiderisämpylöiden ohjetta muokkasin tästä. Lohikeitto lämmittää mukavasti chilin voimalla, sämpylöissä maistuu siiderin tuoma kuohkeus, muttei omena :D



Sydämellinen lohikeitto, 4 annosta:
200 g lohta
3 perunaa
2 isoa porkkanaa
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
öljyä kuullottamiseen
6 dl vettä
0,5 tl ruususuolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl sitruunapippuria
0,5 tl savupaprikaa
0,5 tl chilitahnaa
loraus ruokakermaa
1 rkl valkosipulituorejuustoa

Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää mausteet (voi käyttää kasviliemikuutiota tai fondia). Kuori perunat ja porkkanat. Leikkaa juurekset pituussuunnassa viipaleiksi. Ota pienellä piparimuotilla paloja juureksista, leikkaa myös ylijäävät palat sopiviksi paloiksi. Laita juurekset kiehuvaan veteen ja anna keittyä miedolla lämmöllä. Leikkaa sipuli ja valkosipuli kuutioiksi ja kuullota ne öljyssä pannulla. Valmistele lohi (poista nahka ja leikkaa kuutioiksi). Tarkista juuresten kypsyys (anna vielä keittyä jos eivät ole tarpeeksi kypsiä). Lisää sipuli, kerma, tuorejuusto sekä lohikuutiot juuresten sekaan. Sekoita ja anna kuumentua miedolla lämmöllä. Tarjoa keittoa siiderisämpylöiden kera.

Siiderisämpylät 9 kpl:
3 dl kuivaa omenasiideriä
30g hiivaa
1 tl ruususuolaa
1 rkl sokeria
3 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita & kauraleseitä
1 dl juustoraastetta
1 dl auringonkukansiemeniä
50 g sulatettua voita
vettä voiteluun
auringonkukansiemeniä pinnalle

Lämmitä siideri kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva murennettuna. Lisää taikinaan suola ja sokeri sekä vähitellen jauhot sekä hiutaleet, siemenet ja juustoraaste. Alusta taikinaa ja lisää viimeiseksi voi (taikina jää aika löysäksi). Kohota taikinaa noin 45 minuuttia lämpimässä paikassa. Revi taikinasta paloja leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota noin 15 minuuttia. Kostuta sämpylät vedellä ja ripottele auringonkukansiemenet pinnalle. Paista 225- asteisessa uunissa 10-15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä. Sivele vielä vettä heti paiston jälkeen sämpylöiden päälle ja laita keittiöliinan alle "pehmentymään" (äitini neuvo, näin sämpylät pysyvät pehmeinä sisältä ja ulkokuori "rapsahtelee"). Tarjoa sämpylät oman maun mukaan, tuorejuustolla, juustoviipaleilla, kasviksilla tai pelkästään sämpylänä keiton kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...