maanantai 20. tammikuuta 2014

Seitanpata juureksilla ja juustomykyillä

Soppoo, keittoo vai pattoo? Tämä ohjeen idea on äitini lihapata. Poisnukkunut isoäitini ollessa vierailulla, äitini valmisti lihapataa ja mummo kysyi "Onko tää soppoo, keittoo vai pattoo?" Tästä kysymyksestä on jäänyt elämään tämä "soppoo, keittoo, pattoo"- juttu.

Seitanin ohjeen löysin Chocochilistä, juustomykyjen ohjeen täältä.

Seitania valmistuu ohjeella reilusti, enemmänkin kuin tähän pataan tarvittava määrä, ylijäänyt seitan kannattaakin marinoida ja pakastaa. Onpahan seuraavalle kokkauskerralle valmista seitania pakkasessa, senkun paistaa pannulla ja käyttää haluamallaan tavalla.

Seitaniin kannattaa lisätä reilusti mausteita jo taikinavaiheessa, jäävät muuten aika mauttomiksi. Uunissa mausteliemessä paistaminen ei riitä antamaan seitaniin tarpeeksi makua.

Juustomykyjä muokkasin sen verran, että käytin juustona vegaanista juustoa ja lisäsin taikinaan paprika-cashewtahnaa.

Valmista ensin seitan, sitten juustomykyt odottamaan jääkaappiin, seitanin valmistuttua seitanpalat paistetaan pannulla, josta ne laitetaan kattilaan tai kokkipataan, johon lisätään juurekset ja juustomykyt.

Seitanpadasta riittää 4 annosta.

Valmis seitanpata juureksilla ja juustomykyillä.
Seitanpata juureksilla ja juustomykyillä:

Seitan:

2,5 dl gluteenijauhoja
1,25 dl gramjauhoja (kikhernejauhoja)
1 tl savupaprikaa
2 tl soijakastiketta
1,25 dl vettä
reilusti mausteita, esim. mustapippuria, valkosipulia, tacomaustetta, grillimaustetta, nestesavua...

Mausteliemi:

7 dl vettä
3 rkl tomaattipyrettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
1 rkl soijakastiketta
1 tl nestesavua
0,5 tl chilijauhetta
1 tl savupaprikaa
0,5 tl mustapippuria
5 kpl maustepippuria
1 sipuli viipaloituna
1 tl valkosipulimurskaa
1 rkl oliiviöljyä


Paistamiseen öljyä

Sekoita seitanin kuivat aineet sekä mausteet kulhossa ja lisää kulhoon soijakastike sekä vesi. Vaivaa taikinaa muutama minuuttija muotoile siitä pötkö. Leikkaa pötköstä 15 palaa ja kuutioi ne sopivan kokoisiksi.
Sekoita mausteliemen ainekset uunivuoassa ja lisää vuokaan seitankuutiot. 
Hauduta seitania 175- asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Kääntele seitanpaloja muutaman kerran ja lisää tarvittaessa vettä.
Hauduttamisen jälkeen ota seitanpalat liemestä ja paista niitä pannulla hetken aikaa.

Seitan uunista otettuna, näyttää herkulliselta!

Seitanpalat paistinpannulla ennen kattilaan laittoa.
Juustomykyt:

1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl vegaanista voimakasmakuista juustoa raastettuna
1 tl kuivattuja yrttejä
1 tl paprika-cashewtahnaa
40 g margariinia kuutioituna
1,5 rkl kylmää vettä

Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi margariini ja vesi. Lisää jauhoseokseen kuutioitu margariini ja nypi se taikinaan. Lisää taikinaan lopuksi vesi. Sekoita taikinasta tasainen, kova taikinapallo. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se ensin kahteen osaan. Jaa taikinapalat pienempiin paloihin, jotta saat pieniä taikinapaloja, noin 16 kappaletta. Nosta juustomykyt jääkaappiin odottamaan.

Seitanpata:

1,5 l vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
5 kpl maustepippuria
3 porkkanaa
3 perunaa
1 sipuli renkaina

Laita paistetut seitanpalat liemineen kattilaan, lisää vesi ja mausteet. Keitä seitanpaloja kannen alla miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää pilkotut porkkanat kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää pilkotut perunat, sipulirenkaat sekä juustomykyt kattilaan ja keitä noin 25 minuuttia. Tarjoa kuumana.

Seitanpata

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...