torstai 9. tammikuuta 2014

Soijarouheiset kesäkurpitsarullat tofu-pähkinäjuustolla

Sain mukavalta Vegaanihaasteen tutoriltani hyvän "juusto"-ohjeen ja pitihän sitä päästä testaamaan. Selailin vanhaa Maku- lehteä ja sieltä löytyi tämä ohje. Tofujuusto sopi siihen kuin nenä naamaan! Oli tosi hyvää, kesäkurpitsa on aina hyvää!

Muokkasin alkuperäistä kesäkurpitsarulla-ohjetta sen verran, että se sopii vegaanille. Juuston ohjeeseen lisäsin paahdetun sipulin, pähkinät ja siemenet. Setistä riittää 4 annosta.




Soijarouheiset kesäkurpitsarullat tofu-pähkinäjuustolla:

1,5 dl tummaa soijarouhetta
1,5 dl vettä
loraus soijakastiketta
0,5 tl savupaprikaa
0,5 tl mustapippuria
ripaus ruususuolaa
1 tl sambal oelekia
valkosipulia
öljyä

1 porkkana
muutama herkkusieni
2 rkl tomaattipyrettä
1 kesäkurpitsa

Tofu-pähkinäjuusto:

1/2 pakettia pehmeää tofua (silke)
1,5 dl paahdettua sipulia
1 dl ravinnehiivahiutaleita (oluthiivahiutale)
2 rkl öljyä
1 tl soijakastiketta
valkosipulia
1 tl yrttiseosta

Lisäksi

1 dl cashew-pähkinöitä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl hampunsiemenrouhetta

Lämmitä mausteita öljyssä pannulla, lisää soijarouhe. Sekoita ja paistele hetken aikaa ja lisää vettä pikkuhiljaa. Anna paistua vielä hetken ja maistele, lisää tarvittaessa mausteita.

Kuori ja raasta porkkana, lisää pannulle. Lisää myös herkkusienet ja tomaattipyree. 
Leikkaa kesäkurpitsasta juustohöylällä ohuita pitkiä suikaleita. Aseta kaksi suikaletta hieman limittäin työlaudalle ja 2–3 rkl soijatäytettä niiden päälle. Kieritä kurpitsaviipaleet rullalle ja nosta uunivuokaan. Täytä kaikki kurpitsaviipaleet samoin.
Sekoita "juuston" ainekset keskenään tasaiseksi massaksi. Kaada seos kesäkurpitsarullien päälle. Lisää rouhitut pähkinät ja siemenet rullien päälle.
Kypsennä kesäkurpitsarullia 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

maanantai 6. tammikuuta 2014

Riisinuudelikeitto soijasuikaleista ja porkkanasämpylät

Tuli hirveä hinku tehdä sämpylöitä ja sämpylät kuuluu syödä keiton kanssa, jotta sämpylää voi dipata keiton liemeen. Alunperin minun piti tehdä misokeittoa, mutta en saanut haluamaani misokeittotahnaa kaupasta, joten tein riisinuudelikeittoa, joka lämmittää mukavasti ja muistuttaa kanakeittoa, oijoi. Soijasuikaleet näyttää ja maistuu kanasuikaleilta, kunhan soijasuikaleet ensin keittää, sitten puristaa nesteen niistä pois ja lopuksi paistaa pannulla runsaan maustemäärän ja sipulin kanssa.

Porkkanasämpylöiden ohjeen löysin täältä. Käytin taikinan vaivaamiseen sähkövatkaimen taikinakoukkuja, tuli tosi pehmeitä sämpylöitä, koska kone hoiti taikinan vaivaamisen.


Riisinuudelikeitto soijasuikaleista:

1,2 l vettä
2 dl soijasuikaleita
2 tl kasvisliemijauhetta
1 tl mustapippuria
0,5 tl savupaprikaa
1 tl ruususuolaa
ripaus broilerimaustetta

öljyä
ripaus mustapippuria
valkosipulia
1 tl chilitahnaa
ripaus savupaprikaa

1 porkkana
1 sipuli
1 dl pakastemaissia

riisinuudelia
vettä

Kuumenna vesi kattilassa, lisää mausteet ja soijasuikaleet. Keitä soijasuikaleita noin 10 minuuttia. Kaada keitetyt soijasuikaleet lävikköön, jonka alla on kulho, johon keitinvesi jää keittoa varten. Puristele soijasuikaleista vesi pois.

Kuumenna öljy kattilassa, lisää pilkottu sipuli, valkosipuli, mausteet sekä soijasuikaleet ja paista niitä hetken aikaa.

Kuori porkkana ja leikkaa siitä ohuita siivuja kuorimaveitsellä. Lisää soijasuikaleiden sekaan soijasuikaleiden keitinvesi, porkkanasiivut sekä pakastemaissi ja anna keittyä miedolla lämmöllä.

Kuumenna vesi, laita riisiniidelit kulhoon ja kaada kiehuva vesi nuudelien päälle. Anna nuudelien pehmetä parin minuutin ajan, kaada vesi pois ja huuhtele nuudelit.

Annostele nuudelia syvälle lautaselle tai kulhoon, annostele keittoa nuudelin päälle. Nauti keitto porkkanasämpylöiden kanssa.



Porkkanasämpylät:

3 dl vettä
0,5 pss kuivahiivaa
0,5 rkl siirappia
1 tl ruususuolaa
ripaus valkosipulijauhetta
2 porkkanaa raastettuna
1 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
4 dl sämpyläjauhoja
loraus oliiviöljyä

Lisäksi hiukan jauhoja, auringonkukansiemeniä, oluthiivahiutaleita sekä vettä

Kuumenna vesi ainakin +42- asteiseksi. Lisää veteen siirappi, raastetut porkkanat, suola sekä valkosipulijauhe, sekoita. Sekoita kuivahiiva 1 dl sämpyläjauhoja ja lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita. Vaivaa taikinaa käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla, lisää hiutaleet sekä siemenet. Lisää vähitellen jauhoja. Lisää lopuksi öljy.Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 225- asteeseen.

Levitä jauhoja pöydälle ja kaada taikina pöydälle. Leivo taikinasta 10 sämpylää jakamalla taikina ensin kahteen osaan, sitten viiteen osaan. Pyörittele paloista sämpylät ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden päälle auringonkukansiemeniä sekä oluthiivahiutaleita ja kohota sämpylöitä vielä 10 minuuttia liinan alla.

Paista sämpylöitä noin 225- asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kypsiä. Voitele sämpylät vedellä ja laita liina hetkeksi sämpylöiden päälle.

lauantai 4. tammikuuta 2014

Tofu-pähkinäpihvit tomaatilla, savustettu cashew-pähkinäjuusto ja bataattiranskalaiset

Lauantai-illan kunniaksi tein hampurilaisia tofu-pähkinäpihveillä, väliin laitoin myös savustettua cashew-pähkinäjuustosiivuja. Hampurilaisten kanssa tarjolla oli myös bataattiranskalaisia. Alkuperäinen pihviohje löytyi Chocochilistä, mutta lisäsin pihvitaikinaan kirsikkatomaatteja, auringonkukansiemeniä sekä hampunsiemenrouhetta. Juuston ohje löytyi täältä.

Juusto sopii hampurilaisten täytteeksi, riisikakkujen päälle, leivälle, kuutioituna salaattiin tai mihin nyt juustoa haluaa laittaa.


Savustettu cashew-pähkinäjuusto:

savustuspussi (uunissa savustamiseen)
200 g cashew-pähkinöitä (reilusti vettä liotukseen)
n. 1 dl vettä
1 tl oluthiivahiutaleita
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa

Liota pähkinöitä reilussa vedessä noin puolen tunnin ajan, huuhtele. Muussaa pähkinät sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi, lisää vettä vähitellen, sen verran, että massa muistuttaa koostumukseltaan tuorejuustoa. Lisää muut ainekset ja sekoita. Lusikoi massa uuninkestävään astiaan.

Savusta juusto savustuspussin ohjeiden mukaan (noin puoli tuntia). Jäähdytä juusto savustuksen jälkeen ja leikkaa paloiksi tai viipaleiksi.


Tofu-pähkinäpihvit (8kpl):

1 dl cashew-pähkinöitä
1 pkt tofua (käytin kylmäsavustettua)
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl hampunsiemenrouhetta
1 sipuli
valkosipulia
8 kpl kirsikkatomaatteja
0,5 dl korppujauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
1tl savupaprikaa
ripaus mustapippuria
ripaus chilijauhetta
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen

Rouhi pähkinät pieneksi rouheeksi. Kuutioi tofu, murenna se sen jälkeen haarukalla kulhossa. Lisää kulhoon pähkinät, siemenet, pilkottu sipuli, kuutioidut kirsikkatomaatit, öljy, mausteet sekä jauhot ja sekoita tasaikseksi massaksi (voit sekoittaa massan myös monitoimikoneella, ellet halua sekoittaa taikinaa käsin). Muotoile taikinamassasta pihvejä ja paista niitä pannulla, kunnes pihvit ovat kullanruskeita (paista ensin yksi koepihvi, jotta näet, tarvitseeko taikinaan lisätä öljyä, jos pihvi hajoaa paistaessa).

Pihvit voi tarjoa myös perunamuusin ja kantarellikastikkeen kera, salaatin kanssa tai haluamallaan tavalla.

Bataattiranskalaiset (pieni satsi):

300 g bataattia
öljyä
1 tl savupaprikaa
ripaus suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl chilijauhetta

Kuori bataatti, leikkaa bataatista ohuita suikaleita. Sekoita viipaleet kulhossa öljyn ja mausteiden kanssa. Paista ranskalaisia uunipellillä 250- asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan. Tarjoa ranskalaiset sellaisenaan ketsupin kanssa, hampurilaisten lisukkeena tai muiden naposteltavien kera.

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Vegaaninen burgundinpata vegepekonipaloilla ja bataattimuussi

Vegaanisen tammikuun suunnittelu sai minut tekemään pitkästä aikaa kasvisruokaa, tällä kertaa vegaanista burgundinpataa. Punaviiniä en laittanut, koska Alko ei ollut auki :D . Tofu toimii proteiininlähteenä ja kattilaan hyppäsivät porkkana, hillosipulit ja herkkusienet sekä vegepekonipalat, jotka tein soijasuikaleista. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään soijahiutaleita, mutta niitä ei ollut kaupassa, jossa kävin. Burgundinpadan ohjeen löysin täältä. Bataattimuussin ohjeen löysin Yhteishyvän sivuilta, joka iloiseksi yllätykseksi oli tehty vegaanisesti.

Burgundinpadasta riittää 4 annosta, bataattimuussia tuli pieni satsi ja vegepekonipaloja tuli myös pieni erä.

Aloita laittamalla vegepekonit maustumaan, samalla voit valmistaa burgundinpadan, johon pekonipalat lisätään.




Vegepekoni:

2 dl soijasuikaleita
5 rkl soijakastiketta
2 tl riisiviinietikkaa
4 tl tummaa siirappia
2 tl savupaprikaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi soijasuikaleet keskenään kulhossa. Lisää soijasuikaleet ja anna nesteen imeytyä niihin vartin verran. Paista marinoituneet soijasuikaleet öljyssä, kunnes suikaleet ovat ruskistuneet. Vegepekoni sopii myös pastakastikkeeseen, pizzaan, hampurilaisiin, aamupalaksi tai leivän päällä nautittavaksi.

Vegaaninen burgundinpata:

2 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
1 prk herkkusieniä
1/2 prk hillosipulieta
1/2 paketti tofua
1 annos vegepekonia
öljyä paistamiseen
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tomaattipyrettä
töräys ketsuppia
6 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta
ripaus ruususuolaa
ripaus mustapippuria

Kuutioi porkkanat ja kuullota niitä öljyssä hetken verran. Lisää puolitetut herkkusienet, hillosipulit sekä murskatut valkosipulit. Lisää vehnäjauho, vesi sekä kasvisliemijauhe ja sekoita. Kuutioi tofu ja ruskista ne pannulla, lisää ne kasvisten joukkoon kattilaan/pataan. Lisää myös mausteet. Lisää vegepekoni. Anna padan hautua miedolla lämmöllä tunnin verran.

Bataattimuussi:

puolikas bataatti
1 tl kasvisliemijauhetta
vettä

Kuori ja kuutioi bataatti, siirrä kuutiot kattilaan. Lisää vettä niin, että bataatit peittyvät, lisää myös kasvisliemijauhe. Keitä kunnes bataatit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Valuta liemi talteen ja soseuta bataatti sauvasekoittimella. Lisää keitinlientä kunnes muussi on sopivan pehmeää. Tarjoa muussi burgundinpadan kanssa.

torstai 19. joulukuuta 2013

Pehmeä pähkinä-suklaafudge

Tumma suklaa, sokeri, voi ja pistaasipähkinät, kuulostaa ja maistuu erittäin hyvältä! Näitä herkkuja myös lähtee ystäville herkkulahjoiksi, muutama saattoi hävitä kokkailun ohessa omaan suuhun, hihi. Näitä herkkuja en suosittele tekemään pienten lasten kanssa, aikuisetkin saattaa polttaa näppinsä kuuman fudgetaikinan kanssa (kokilla sormessa 2. asteen palovamma).

Alkuperäinen ohje löytyi Kotivinkin Jouluherkut- lehdestä, vuodelta 2011.

Tällä ohjeella fudgepaloja valmistuu about 80 kappaletta, riippuu minkäkokoiseksi fudgepalat leikkaa.



Pehmeä pähkinä-suklaafudge:

4 1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
50 g voita
1/2 dl siirappia
50 g valkosuklaata
1 dl pistaasipähkinöitä
rypsiöljyä vuoan voiteluun

Mittaa sokeri, kerma, paloiteltu tumma suklaa, voi sekä siirappi teflonkattilaan ja sekoita. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa kiehua ja sokeria sulamaan. Nosta lämpötilaa ja keitä noin seitsemän minuuttia. Tee kuulakoe, eli pudota tippa seosta vesilasiin, jossa on kylmää vettä. Jos seos jähmettyy muotoiltavaksi, se on on valmista. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (jäähtymiseen aikaa kuluu ainakin 30 minuuttia). Sekoita kädenlämpöinen taikina vaaleammaksi sähkövatkaimella, lisää lopuksi rouhittu valkosuklaa. Voitele rypsiöljyllä esimerkiksi lasagnevuoka. Kaada seos vuokaan ja lisää rouhitut pistaasipähkinät taikinan päälle. Anna taikina jähmettyä ainakin 6 tuntia viileässä paikassa. Leikkaa taikinasta paloja. Säilytä fudgepalat viileässä paikassa.

Maapähkinävoinamit

Maapähkinävoi on niin hyvää, namnam! Sitä löytyy näistä suussa sulavista herkkupaloista. Alkuperäinen ohje näihin nameihin löytyi Kaikkien aikojen Joulu- lehdestä, vuodelta 2012. Siinä nämä herkut ovat nimellä Shakkipalat.

Tällä ohjeella nameja valmistuu 180 kipaletta pieniä nameja, halutessasi voit leikata namit isommiksi paloiksi.



Maapähkinävoinamit:

50 g voita
50 g ruokokidesokeria
240 g (2/3 osaa purkista) maapähkinävoita
noin 4 dl tomusokeria

Kuorrutus:

175 g tummaa suklaata
1 rkl voita

Sulata voi kattilassa. Siirrä voi kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri, maapähkinävoi sekä tomusokeri vähitellen. Seoksen pitä olla kiinteää, mutta levittyvää. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunivuoalle tai laakeaan astiaan. Painele seos tiiviiksi ja tasoita veitsellä. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää voi. Levitä sulatettu suklaa seoksen päälle. Nosta pelti viileään paikkaan jähmettymään. Kun massa on jähmettynyt, leikkaa siitä paloja (noin 2 cm x 2 cm) ja nosta ne viileään paikkaan. Säilytä namit jääkaapissa. 

Piparkakkutaikinatryffelit

Halusin muistaa ystäviäni herkkujoululahjoilla, tässä yksi muutamista herkuista, jotka sujahtivat sellofaanikääreisiin ja lahjapusseihin.

Minusta piparkakkutaikina on parempaa, kuin itse paistetut piparit. Chocichilissä löytyi ohje ihaniin piparkakkutaikinatryffeleihin, joita hieman muokkasin omanlaisikseni.

Tällä ohjeella valmistuu pieniä tryffeleitä about 180 kipaletta, mutta tryffeleistä voi pyörittää isompiakin...



Piparkakkutaikinatryffelit:

1 dl tummaa siirappia
1 dl ruokokidesokeria
125 g voita
1,5 rkl piparkakkumaustetta
1 dl kuohukermaa
6 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
ainakin 200 g tummaa suklaata
100 g valkosuklaata
koristerakeita

Mittaa kattilaan siirappi, voi sekä sokeri ja sulata ne. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehahtaa. Jätä kattila miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi, sekoita välillä. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää kerma, sekoita. Lisää jauhot vähitellen taikinaan. Laita taikina kannelliseen kulhoon ja anna maustua yön yli viileässä.

Nosta taikina hieman ennen kuorrutusta huoneenlämpöön, jotta taikinasta tulee leivottava. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Pyörittele taikinasta palloja ja pyörittele pallot sulatetussa suklaassa, nosta pallot kuivumaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai lautaselle. Halutessasi voit pyörittää pallot koristerakeissa ennen kuin suklaa on jähmettynyt. Laita pallot jähmettymään viileään paikkaan, kunnes suklaa on kunnolla jähmettynyt. Säilytä valmiit tryffelit viileässä.

Tryffelit ovat pieniä suupaloja, halutessasi voit tehdä suurempia palloja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...